Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyłanczajacy sie komputer problem z VBAT

#1

Witam od pewnego czasu mam problem z wyłączającym się komputerem.Komputer wyłącza się w nieregularnych odstępach czasu, czasem 2 sekundy,innym razem 2 godziny,lecz zawsze gdy włączam grę od razu jest ciemność.

Problem pojawił się około 0,5 roku temu.Na początku były restarty komputera lecz teraz się wyłącza wiec wnioskuje ze jest to wina zasilacza lecz nurtuje mnie 1 problem dotyczący napięcia VBAT baterii CMOS.Napięcie waha się pomiędzy 2,50-2,75 V wiec postanowiłem wymienić baterie,po wymianie mogłem spokojnie grac w gry przez około 3-4 godziny i bateria na nowo rozładowywała,teraz bateria na pełnej mocy działa około 15 minut i znów komputer się wyłącza co może być tego przyczyna?

Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera DINOR913-1C0769
Nazwa użytkownika dinor913

Płyta główna:
Typ procesora AMD Athlon XP, 1100 MHz (11 x 100)
Nazwa płyty głównej Epox EP-8RDA3(I)/8RDAE(I) (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce2 Ultra 400
Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u Award (07/29/04)

Ekran:
Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)

Zasilacz-Megabajt 350 W.
Procesor jest ustawiony bez podkręcania.
Proszę o odp.

  Odpowiedz

#2

Jest to dosyć ciekawy problem, jednak nie wydaje mi sie że chodzi o samą baterie , tylko może o ustawienia w biosie. Na początku bym sprawdził w biosie wskazania temperatury procesora itp jeżeli ma taką funkcje , Niektóre płyty maja zabezpieczenie np przy zbyt wysokiej temperaturze jakiegoś podzespołu odcinają zasilanie (lub źle ustawionej.) Kiedyś kolega miał taki problem męczył się kilka tygodni a okazało ze ułamany był zaczep mocowania radiatora na procesorze i jak przesunął komputer to po jakimś czasie płyta odcinała zasilania. Śmieszna sprawa ale bywa dosyć często , tak samo jak z kartami graficznymi. Tak czy tak po pierwsze bym zmienił na procku pastę, zresetował do domyślnych ustawień bios, sprawdził czy nie ma wybrzuszonych kondensatorów na płycie głównej. Do tego zmierzył napięcia zasilacza (czasami są podane w biosie ). Można go rozkręcić jeżeli nie jest na gwarancji i obejrzeć kondesatory Smile Zapodaj zdjęcia płyty na forum może się do czegoś doczepie Smile

Chcesz pomóc? Wstaw jako sygnature na innym forum:


[Obrazek: userbar.png]

Zapraszam do odwiedzin strony  http://portal.pcmod.pl/


Asus P5B Premium :: QuadCore Intel Core 2 Quad Q8300, 2500 MHz (7.5 x 333) BOX :: 2x 2 GB PATRIOT DUAL  :: ATI Radeon HD 5770 :: 6x Seagate ST3500320AS 500GB :: HIPER Type-R 580W

  Odpowiedz



Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z kartą graficzną DexMex_O 1 819 2019-02-19, 22:50:05
Ostatni post: piotrvx
  Problem z chłodzeniem Azaret 5 6,863 2017-06-29, 08:35:50
Ostatni post: Kaverlis
  Problem z wirusem :( Pliki tylko do odczytu !! piotrvx 0 3,739 2011-07-19, 22:21:43
Ostatni post: piotrvx
Question RAM- problem z napięciem Prorok93 7 6,738 2011-06-15, 12:46:57
Ostatni post: piotrvx
  Problem z p35 Neo2-FIR kiler1121 11 10,736 2011-01-12, 16:06:24
Ostatni post: piotrvx
Question Problem z Netem michalo20 0 2,857 2010-05-27, 14:21:29
Ostatni post: michalo20
  Problem z dyskiem zewnętrznym WD My Book 500GB FireWire (Service Pack 3 do XP) fafnucy 0 4,324 2009-11-05, 00:37:14
Ostatni post: fafnucy
  Radeon HD 4850 Problem :((( Woj89 0 3,057 2009-09-25, 23:57:15
Ostatni post: Woj89
  Piszczący komputer cinek 9 8,769 2009-06-15, 21:45:55
Ostatni post: bananex15
  Problem z komputerem i instalacja na nim windowsa Radek19891 3 4,687 2009-02-17, 19:06:31
Ostatni post: Raga

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

User Panel


Navigation


Latest Topics

Forum software by © MyBB Theme © iAndrew 2016