Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z GF GTX260(?)
#1
Złożyłem nowego kompa, o konfiguracji:

Q6600
P5E deluxe (Asus, na intelu x48, PCIE 2.0)
4 GB ramu Patriot 1066
GeForce GTX260 (Gigabyte, PCIE 2.0)
Dwie Barracudy 500GB
Chieftec 550W, 18A na 12V
System: Win XP 32bit
Monitor: Iiyama, 75hz, 2ms

Gdy odpaliłem pierwszą lepszą grę, zauważyłem artefakty: migające przez ułamki sekund spore wzory geometryczne i miganie tekstur.

Oczywiście pierwszą rzeczą, którą zrobiłem było zainstalowanie najnowszych sterowników, potem przyszła kolej na ponowne zainstalowanie karty, zmiane przewodów zasilających (chieftec ma dwie 6pinowe wtyczki do SLI nowego typu, karta wymaga obu podłączonych. Myślałem że może PSU się nie wyrabia na pojedyńczym railu, więc użyłem dołączonych przejściówek na molexy 4pinowe z innego raila. Bez efektu.), zmianę slotu PCIE / gniazda DVI.

Nic nie dawało efektu, dałem kartę do serwisu. Gdy zadzwoniłem parę dni później, otrzymałem od pracującej tam pani (co już samo w sobie jest trochę podejrzane XD ) informacje, że zapuściła 3D marka na 24 godziny i żadnych artefaktów nie stwierdziła (Cóż za 'profesjonalna' metoda diagnstyczna tak nawiasem mówiąc)...

Odebrałem kartę i poszedłem z nią od razu do kumpla, sprawdzić na jego komputerze (PCIE 1.0) - artefaktów rzeczywiście nie było. Za to system wieszał się średnio co 3 minuty. Może wina tego, że nie odinstalowaliśmy wcześniej sterowników od jego GF7900. Kolega dysponował zasilaczem 500W z 15A na 12V.

U mnie artefakty są nadal. Występują zarówno w OpenGL (Quake 3, Quake 4, Doom 3), jak i DX9 (Unreal Tournament 3). ATI tool raz nie wykrywa nic, raz piszczy cały czas. Wejście i wyjście z gry czasami pomaga, czasem zmiana rozdzielczości, czasem restart kompa. Czasem jest całkiem nieźle i miga może raz na 10 minut, innym razem mam istną zupę na ekranie.

Zbadałem też problem temperatury - Karta graficzna pod maksymalnym obciążeniem trzyma max 73C. Procesor na wszystkich rdzeniach ma może po 23C, płyta główna max 45C.

W panelu Nvidii bawiłem się różnymi ustawieniami, wyłączałem np. 'prawidłowe ujęcie tekstury', bo podobno może generować artefakty w starszych aplikacjach. Także bez efektu.

Miałem nawet teorię, że stery od maina i grafy się gryzą, więc przeinstalowem system i na goły zainstalowałem tylko stery GF - bez zmian. Myślałem że zasilacz się nie wyrabia (chociaż w manualu do grafy pisali wymagania min. 500W/18A na 12V) - próbowałem odłączyć wszystko co pożerało prąd. Jak się domyślacie, bez skutku. Skądinąd myślę, że gdyby brakowało mocy to raczej by się system wieszał / resetował. Nic takiego nie występuje. Tylko te je**ane artefakty.

Właśnie skończyły mi się pomysły, więc LUDZIE POMOCY!!!
Co to może być? Walnięty mainboard? PSU nie trzyma napięcia? Niedopracowane jeszcze stery GTX260?

Spróbuje jeszcze od kogoś pożyczyć inną grafę i zobaczyć czy z nią będzie inaczej.

Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł - piszcie!
Odpowiedz
#2
Niestety GTX260 to model w całości zabudowany - nie da rady dotknąć radiatora ani pamięci bezpośrednio :/ W każdym razie metalowe części obudowy wskazują conajmniej na te 73C.

Mój zasilacz to Chieftec GPS-550AB-A.

Cały komputer kumpla zamarzał, trzeba było resetować. Mogła być to jeszcze wina tego, że żeby zamontować kartę musieliśmy usunąć wiatrak na mostku południowym.

Dokumentacje multimedialną zbieram już od jakiegoś czasu, na wszelki wypadek.

Wielkie dzięki za rady, wypróbuje niebawem Smile
Odpowiedz
#3
Witaj vealck,
Temperatury wydają się być w porządku, ale dla upewnia spróbuj subiektywnie ocenić reką czy coś sie grzeje na karcie? Radiator, memki, okolice GPU, układy zasilające karte?
Czy Twój zasilacz to Chieftec CFT?
Powiedz mi jeszcze jak sie karta wieszała u Twojego kumpla to znaczy co 3 min na chwile, czy już zawieszała system na amen?

Proponuje zmienić częstotliwość magistrali PCI-E ze 100MHz na ew. 105MHz.

Pozatym zmierz napięcia na zasilaczu na obydwóch railach, jeżeli możesz to przełącz zasilacz w tryb Combine.
Tutaj masz poradnik jak to zrobić ogólnie: http://forum.pcmod.pl/viewtopic.php?id=3

Jeżeli mimo to wszystko z napięciami i temp jest OK to wybierz sie do tego kumpla z jakimś dyskiem, zainstaluj na spokojnie system i stery od nowa i zdiagnozuj.

Jak dalej takie coś jest to porób zdjęcia artefaktów, sporządź dokumentacje i odeślij karte na gware z załączonymi papierami.
Chcesz pomóc? Wstaw jako sygnature na innym forum:
[Obrazek: 993a3cb39134bda0.gif]
Kod znajdziesz tutaj: http://forum.pcmod.pl/viewtopic.php?pid=522#p522

Asus P5K WS :: E2160 @ 3,63GHz BOX :: 2x1GB Geil Ultra DDR2 800MHz CL4 :: Galaxy 7600GS 128MB 1.4ns 500/1400 @ 600/1800 16k 03 :: Seagate ST3250410AS 250GB :: Amacrox Warrior AX-450PNF
Odpowiedz
#4
Zasilacz faktycznie, może nie dawać rady. Masz Q6600 i GTX 260, a te linie 12V marnie wyglądają.

Mostek południowy mógł powodować takie zwiechy to fakt. Pozatym u kumpla nie ma artefkatów to znaczy, że jednak to po Twojej stronie gdzieś leży wina. Musisz jeszcze wykluczyć te zwiechy 3 minutowe, by mieć pewność, ze to nie grafika.

Bowiem jak karta sie przegrzewa to są zwisy co kilkadziesiąt sekund, pare minut na kilka sekund i potem komputer znów wraca na chwile do normalności u Ciebie to troche inaczej sie objawia.

BTW. Widze, że jesteś fanem muzyki ciężkiej Wink
Witaj w klubie.
Chcesz pomóc? Wstaw jako sygnature na innym forum:
[Obrazek: 993a3cb39134bda0.gif]
Kod znajdziesz tutaj: http://forum.pcmod.pl/viewtopic.php?pid=522#p522

Asus P5K WS :: E2160 @ 3,63GHz BOX :: 2x1GB Geil Ultra DDR2 800MHz CL4 :: Galaxy 7600GS 128MB 1.4ns 500/1400 @ 600/1800 16k 03 :: Seagate ST3250410AS 250GB :: Amacrox Warrior AX-450PNF
Odpowiedz
#5
Zmierzyłem napięcia na zasilaczu:

6pin | molex 5V | molex 12V

idle 11,84 | 4,99 | 12,02

stress 11,84 | 5,03 | 11,82


Czyli wygląda na to, że zasilacz daje radę...

Ustawienie PCIE na 105mhz nic nie dało.

Jutro sprawdzę na moim kompie to 7900 kumpla - jeśli też będzie siało to jadę z płytą do wymiany.


P.s.: A po czym poznać że jestem fanem mocniejszej muzy? Big Grin
Odpowiedz
#6
Napięcia jak najbardziej w porządku.
Posprawdzaj wszystko, żeby potem nie mieć problemów na gwarze.
W razie gdyby okazało sie, że sprzęt jest sprawny mogą wystawić Ci rachunek na serwisowanie, testy, diagnoze.

Pozatym możesz spróbować wbić karte w drugi PCI-E i zobaczyć co sie dzieje.

BTW.
Po czym poznać?
Czuje to w moczu Wink
Chcesz pomóc? Wstaw jako sygnature na innym forum:
[Obrazek: 993a3cb39134bda0.gif]
Kod znajdziesz tutaj: http://forum.pcmod.pl/viewtopic.php?pid=522#p522

Asus P5K WS :: E2160 @ 3,63GHz BOX :: 2x1GB Geil Ultra DDR2 800MHz CL4 :: Galaxy 7600GS 128MB 1.4ns 500/1400 @ 600/1800 16k 03 :: Seagate ST3250410AS 250GB :: Amacrox Warrior AX-450PNF
Odpowiedz
#7
To była jedna z pierwszych rzeczy które próbowałem... :/
Odpowiedz
#8
Update: poprzednie wartości napięć były mierzone miernikiem.

Softowo (ASUS PC probe) otrzymuje takie wyniki:


12V 5V

idle: 11,98 4,92

stress: min. 11,65 4,94


Już nie tak różowo :|
Odpowiedz
#9
Te napięcia mierzone softem o kant d*** rozbić.
One są praktycznie zawsze zakłamane względem realnych.

W każdym razie i tak wg Asus PC Probe nie jest źle 11,65V to dopuszczalna wartość i powinno śmigać, nawet gdyby w realu tak nisko spadło.
Chcesz pomóc? Wstaw jako sygnature na innym forum:
[Obrazek: 993a3cb39134bda0.gif]
Kod znajdziesz tutaj: http://forum.pcmod.pl/viewtopic.php?pid=522#p522

Asus P5K WS :: E2160 @ 3,63GHz BOX :: 2x1GB Geil Ultra DDR2 800MHz CL4 :: Galaxy 7600GS 128MB 1.4ns 500/1400 @ 600/1800 16k 03 :: Seagate ST3250410AS 250GB :: Amacrox Warrior AX-450PNF
Odpowiedz
#10
Sprawa wygląda obecnie tak:

Przyszedł kolega z 7900GS, wsadziliśmy... i artefakty nadal się pojawiały... znaczy że pani z serwisu miała rację i karta graficzna jest ok.

Zacząłem dalej testować co tylko mogłem - między innymi pamięć (2x2GB DDR2 w dualu) chyba trafiłem w 10kę - usunąłem jedną kość ramu. Artefakty zniknęły. Gdy potem na jej miejsce włożyłem drugą z zestawu - powróciły. Eksperyment powtórzyłem na drugim slocie, wkładając po kolei jedną, to drugą DDRkę - efekt ten sam.

Przepuściłem obie programami do testowania pamięci - te niestety nie wykryły żadnych błędów, ale zrobiłem tylko kilka powtórzeń testów. Niemniej jednak na dobrej kości pracowałem pod obciążeniem kilkanaście godzin i żadnych błędów nie było, podczas gdy na tej drugiej już po paru minutach występowały artefakty w aplikacjach 3D i ATI tool.

Dziś oddałem pamięć do serwisu, zobaczymy co dalej.. i na ile się przyda 'wieczysta' gwarancja firmy Patriot Smile
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z kartą graficzną DexMex_O 2 5,273 2019-10-18, 11:28:15
Ostatni post: Monet24
  Problem z chłodzeniem Azaret 5 13,098 2017-06-29, 08:35:50
Ostatni post: Kaverlis
  Problem z wirusem :( Pliki tylko do odczytu !! piotrvx 0 5,911 2011-07-19, 22:21:43
Ostatni post: piotrvx
Question RAM- problem z napięciem Prorok93 7 13,579 2011-06-15, 12:46:57
Ostatni post: piotrvx
  Wyłanczajacy sie komputer problem z VBAT dinor913 1 6,792 2011-05-08, 13:36:10
Ostatni post: piotrvx
  Problem z p35 Neo2-FIR kiler1121 11 25,832 2011-01-12, 16:06:24
Ostatni post: piotrvx
Question Problem z Netem michalo20 0 4,715 2010-05-27, 14:21:29
Ostatni post: michalo20
  Problem z dyskiem zewnętrznym WD My Book 500GB FireWire (Service Pack 3 do XP) fafnucy 0 6,235 2009-11-05, 00:37:14
Ostatni post: fafnucy
  Radeon HD 4850 Problem :((( Woj89 0 5,167 2009-09-25, 23:57:15
Ostatni post: Woj89
  Problem z komputerem i instalacja na nim windowsa Radek19891 3 8,157 2009-02-17, 19:06:31
Ostatni post: Raga

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości