Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z montażem chłodzenia do procka

#1
Witam,
Dostałem dziś mobo Asus P5Q PRO i procka E8200 z boxowym chlodzeniem. Instalacja procesora w gniazdku była bajecznie prosta, ale ma problem z założeniem radiatora. Montuje się go za pomocą 4 plastikowych kołków rozporowych. Z tym właśnie nie moge sobie poradzic, ponieważ nie mogę docisnąc wszystkich 4 kolków naraz. Kiedy mam już 3 wciśnięte i próbuje z 4-tym to wyskakuje mi któryś z poprzednio dociśniętych. I tak w kółko.
Próbowałem to zrobic "na chama" ale mobo się strasznie wtedy wygina i niechybnie grozi to pęknięciem.
Raga, widzę że masz również boxowe chłodzenie. Miałeś ten sam problem?
  Odpowiedz

#2
Faktycznie istnieje taki problem na boxowym chłodzeniu. Problem ten szczególnie u mnie wystąpił jak miałem Asrocka, a tam producent sie już wogóle nie postarał o prawidłowy rozstaw otworów.

Teraz na Gigabycie płyta sie lekko wygina, ale nie przeszkadza to w pracy. Pozatym ja na boxie mam ułamane haczyki od dwóch zaczepów, bo wiele razy ściągałem i zakładałem radiator, a czasem nie chciało wejść to zmieniałem wyciągałem wkładałem i haczyk zaczepu z jednej strony (takie malutkie gównienko) sie zmęczeniowo łamał.

Odrazu mówie, jeżeli to jest drobne wygięcie płyty to nic takiego. Co do wypinania sie zaczepów to musisz najpierw poruszać nim na prawo i lewo ciągnać do góry i sprawdzić czy ząbek na który zaskakuje jest przed schodkiem na który zaskoczy. Zaciskaj krzyżowo, czyli nie najpierw jedną strone tylko na krzyż.
Co do wygięcia płyty to uważaj, jak możesz to prześlij zdjęcie. To ocenimy czy to niebezpieczne.
Proponuje wogóle zapinać takie coś poza obudową (dużo łatwiej)
Chcesz pomóc? Wstaw jako sygnature na innym forum:
[Obrazek: 993a3cb39134bda0.gif]
Kod znajdziesz tutaj: http://forum.pcmod.pl/viewtopic.php?pid=522#p522

Asus P5K WS :: E2160 @ 3,63GHz BOX :: 2x1GB Geil Ultra DDR2 800MHz CL4 :: Galaxy 7600GS 128MB 1.4ns 500/1400 @ 600/1800 16k 03 :: Seagate ST3250410AS 250GB :: Amacrox Warrior AX-450PNF
  Odpowiedz

#3
Ja także ostatnio montowałem boxowe chłodzenie (C2D e8400) i też miałem malutki problem ponieważ u mnie w ogóle ciężko było wcisnąć 1 zaczep (pozostałe 3 bez problemu). Ale jakoś jednak się wcisnął (włożyłem trochę więcej siły). I Raga dobrze mówi, że poza obudową robi się to wygodniej. Moja mobo to MSI P45 Neo-2
[Obrazek: 72566d3d7f12c8c9.png]
MSI P45 Neo2-FR :: Intel C2D e8400 @ 3.00GHz BOX :: 2x2GB Patriot DUAL 800Mhz Extreme Performance :: ZOTAC GEFORCE 9600GT 512MB DDR3 256BIT :: 640GB Samsung HD642JJ SATAII 16MB cache :: Chieftec CFT-560A-12S 560W DUALXEON

[Obrazek: modbrl.gif]
  Odpowiedz

#4
No więc udało się to jakoś zamontować, chociaż myslałem że to będzie troszke bardziej stabilne. Co prawda radiator sie nie rusza, ale te plastikowe zaczepy latają. Co ciekawe, kiedy byłem dzisiaj w sklpie po kolejne części do kompa sprzedawca zaproponował mi alternatywne chłodzenie, nazwy nie pamietam, za jedyne 15 funciaków. Już miałem brać, ale coś mnie podkusiło i otworzyłem pudełko...a w nim te same plastikowe kołki Tongue
  Odpowiedz

#5
Ehh, czyli jak widać w każdym kraju sklepikarze kantują... A myślałem że tylko w Polsce sprzedawca nie dba o klienta. Na Twoim przykładzie można doskonale zobaczyć jak potwierdza się przysłowie "nie kupuj kota w worku" - zawsze lepiej sprawdzić produkt przed kupnem Big Grin
-- Intel Pentium M730 1,6 GHz -- 2 GB DDR-2 -- Intel Mobile 915GMS 224 MB -- 100 GB UltraATA 100 -->> LAPTOP
-> StepMania player <-> UltraStar singer <-> PlayStation User <-> NES owner <-> Rock, Punk, Metal listener <-
[Obrazek: imgzn7pg9.gif]
  Odpowiedz



Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z kartą graficzną DexMex_O 2 1,531 2019-10-18, 11:28:15
Ostatni post: Monet24
  Problem z chłodzeniem Azaret 5 8,162 2017-06-29, 08:35:50
Ostatni post: Kaverlis
  Problem z wirusem :( Pliki tylko do odczytu !! piotrvx 0 4,218 2011-07-19, 22:21:43
Ostatni post: piotrvx
Question RAM- problem z napięciem Prorok93 7 8,147 2011-06-15, 12:46:57
Ostatni post: piotrvx
  Wyłanczajacy sie komputer problem z VBAT dinor913 1 4,638 2011-05-08, 13:36:10
Ostatni post: piotrvx
  Problem z p35 Neo2-FIR kiler1121 11 13,705 2011-01-12, 16:06:24
Ostatni post: piotrvx
Question Problem z Netem michalo20 0 3,344 2010-05-27, 14:21:29
Ostatni post: michalo20
  Problem z dyskiem zewnętrznym WD My Book 500GB FireWire (Service Pack 3 do XP) fafnucy 0 4,830 2009-11-05, 00:37:14
Ostatni post: fafnucy
  Słabość teoretycznie dobrego procka Tuluk 1 3,885 2009-10-26, 21:02:48
Ostatni post: piotrvx
  Radeon HD 4850 Problem :((( Woj89 0 3,561 2009-09-25, 23:57:15
Ostatni post: Woj89

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

User Panel


Navigation


Latest Topics

Forum software by © MyBB Theme © iAndrew 2016